Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI) zdecydował, że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.
Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:
- mleko i produkty mleczne,
- mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
- jajka w proszku (proszek jajeczny),
- żywność dla niemowląt,
- nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy administracji kraju eksportującego, tzn:
- w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organy Inspekcji Weterynaryjnej
- w przypadku kategorii 4 i 5 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów.
Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Dodaj komentarz