Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

wpis w: Pozostałe | 0

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI) zdecydował, że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.

Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:

  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
  • jajka w proszku (proszek jajeczny),
  • żywność dla niemowląt,
  • nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy administracji kraju eksportującego, tzn:

  • w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organy Inspekcji Weterynaryjnej
  • w przypadku kategorii 4 i 5 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów.

Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *